Vylyan BOGYÓLÉ - Újbor

közzétéve: 2019. október 24., csütörtökSzolgáltatásaink, Híreink

ÉS ITT VAN

BOGYÓLÉ 2019

80 % zweigelt, 20 % portugieser

 

KÓSTOLÁSI JEGYZET

Minden évben várjuk az újborok lendületét, hogy jókedvűen nyissuk az új évjárat kapuját!

A BOGYÓLÉ, a villányi lankák „bozsoléja”, az évjárat első vörösbora a franciaországi Beaujolais Nouveau [bozsolé] borkészítési hagyományait követve készül. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés is. Újborhoz hűen a 2019-es évjárat első bora is azt a tipikus újboros karaktert hozza, amiért szeretjük: zamatos, élénk, vidám, kirobbanóan gyümölcsös: telis tele piros bogyósok, a puncs, s a banán üde illatával, zamatával. Itatja magát és jókedvre derít.​

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

A D A T L A P

 

ÉVJÁRAT – 2019

TERMŐHELY –  Villányi borvidék, Városhegy dűlő (keleti fekvés és plató)

TALAJ –  Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY –  2002-ben telepített, ültetési sűrűség: 1,8m x 1m

MŰVELÉSI FORMA –  alacsony kordon

SZŐLŐFAJTÁK –  80 % zweigelt, 20 % portugieser, (E bornál a technológia felülírja a fajtajelleget.)

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

A frissen szedett, egész, sértetlen fürtöket széndioxid-köpeny alá helyeztük, a hőmérsékletet végig 25-29 °C között tartottuk. A fürtökben, az oxigéntől teljesen elzárva, a bogyókon belül indult a speciális erjedés, amely 7 napig tartott. Az alkoholos erjedés a préselést követően fejeződött be, majd az almasav bontás is hamar végbement. A friss bort gyors derítés és hidegkezelés után palackoztuk.

JAVASOLT FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET – Fogyasszuk hidegebben, mint általában a vörösborokat (12-13 ⁰C-on).

ANALITIKA – Alkohol: 12,5 %, Titrálhatósav-tartalom: 5,15 g/l, Invertcukor-tartalom: 1,1 g/l

ÉTELPÁROSÍTÁS –  A hagyomány szerint Márton-napi finom-ságokhoz (liba minden módon) ajánljuk!

TÁROLÁS –  E bor akkor szép, ha pimaszul fiatal, tehát mielőbb fogyasszuk ;-)

ÉRDEKESSÉG

Idén minden országos tervezőgrafika szak meghívást kapott a pályázatra, s a szakmai zsűriben is képviseltették magukat a képző intézmények. Az idei nyertes Eszteró Anett, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója!

PW CMS 1.4.7 · Adatvédelmi irányelvek · Visszajelzés küldése
Jelenleg nem vagyunk elérhetőek,
de hagy üzenetet, és hamarosan felkeresünk

 
Kosár
A weboldal cookie-kat használ. Adatvédelmi irányelvekértem