A hónap borászata: Káli Balázs Pincészete

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

"Nem nagyon ismerek még egy ilyen embert aki ennyire szereti és élvezi a munkáját, mint Balázs. Tisztelettel bánik a szőlővel és a környezetével, nagyon kitartó, maximalista, fontos neki a kisugárzás, de közben nagyon egyszerű. Korábban elvből elutasítottam a borokat, de Balázs képes volt megszerettetni velem a 2013-as Traminijével. Azóta új kedvencem is van: átpártoltam a Chardonnay aktuális évjáratához…" - mondja Káli Balázs felesége, Enikő.

Az idei év első hónap borászata cikkében a Balaton-felvidék felé vesszük az irányt és egy olyan pincészetet mutatunk be, ahol a kompakt méretekből adódóan, a szüretelés minden esetben kézzel történik, ahol a feldolgozás kíméletes és ahol a borokat kézzel palackozzák. Ismerkedjetek meg Káli Balázzsal, aki minden dűlőt úgy ismer, mint a tenyerét, minden helyen tudja, hogy oda milyen szőlőfajta illik és mindenből kihozza a maximális ízhatást. 

  

  /Káli Balázs borász, és felesége, Enikő/

 

Ezerjó: Mi a borászatod története? Hogyan alakult ki a szenvedélyed a bor iránt? 

Káli Balázs: A család legalább 5 generáció óta műveli a szőlőt itt Szentbékkállán a saját területein és készíti a bort belőle. Én 2009 kezdtem átvenni a birtok irányítását, feleségem 2014- ben csatlakozott hozzá. Szeretek a természetben lenni, a szőlő művelés gyerekkoromtól része az életemnek. Kedves emlékek a
régi falusi közös szüretek hangulata, a későbbiekben a pozitív visszajelzések, amelyek még jobban elmélyítették a bor iránti elkötelezettségemet.

 

E: Melyik a legkülönlegesebb szőlőfajta, amivel dolgozol és miért különleges a számodra?

KB: Tramini. Különleges aromatikájú, nagy testű, olajos szerkezetű, termesztés technológia szempontjából rendkívül nehéz vele dolgozni.

 

 

 

E: Mi a te személyes "borfilozófiád"? Mit jelent számodra a bor?

KB: A bor a kultúránk része. Számomra a bor egy érzéki, minden évben kicsit más arcát mutató, sokrétű, élettel teli alkotás, mely a legkülönbözőbb élethelyzetekhez - , ételekhez is párosítható.

 

E: Mi a borászat mottója?

KB: Természet közeli borok. A táj adottságait tükröző, egyedi ízvilágú, gyümölcsös-ásványos borok készítése a gondosan művelt metszett, hajtásválogatott, terméskorlátozott teljes érésben, kézzel szüretelt szőlőből.

 

E: Vannak-e kísérleti projektek a borászatban?

KB: A borok finom hangolása is évről évre apró kísérletnek tekinthető a különböző évjáratok, éghajlati változások függvényében. Általunk még nem termelt szőlőfajták telepítése, megismerése, megismertetése, hogy a Káli medencében mit tud az adott fajta. „Előhírnökök” már megjelentek pincészetünk borkínálatában.

 

   

 

Balázsnak ezúton is köszönjük szépen, hogy mesélt és megosztotta velünk gondolatait.

Aki pedig az otthona kényelmében kóstolgatná Káli Balázs borait, válogasson a webshop kínálatából és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.