Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.
"Szüret alkalmával a feldolgozóban, mintegy 10-12 hektárnyi saját és bérelt terület termése kerül feldolgozásra. Nagyjából ötvenezer palack bort készítünk évente. Kis lépésekkel, folyamatosan bővítjük a technológiánkat, mégis olyan tradícionális pincészet kívánunk maradni, ahol a borász álmodja meg a borokat, együtt él a területeivel, tudja melyik dűlőn hol kel és hol nyugszik a Nap, és ténylegesen az Ő keze munkája révén születik meg a bor."
Novemberben Szekszárdra kalauzolunk Benneteket, ahol Németh János (Janó) mesél olasz reneszánszról, a kadarka és a hisztis nő közötti párhuzamról és olyan életérzésekről, amivel sokan tudunk azonosulni.
/Németh János borász/
Ezerjó: Mi a borászatod története? Hogyan alakult ki a szenvedélyed a bor iránt?
Németh János: Negyedik generációs borász vagyok a családunkban, de az első, aki kizárólag a borászatból él és nem másodállásként kezeli azt. Gyerekkorom óta a szőlőben vagyok, az óvodai-iskolai szünetekben ott nőttem fel.
E: Melyik a legkülönlegesebb szőlőfajta, amivel dolgozol és miért különleges a számodra?
NJ: Kadarka a kedvencem. Azt szoktam mondani, olyan, mint egy hisztis nő: semmi nem jó neki! Nehéz termelni, azonnal reagál minden külső, időjárásbeli hatásra, reped, elrohad, összeesik, stb. Legtöbb kihívás vele van – de számomra az egyik legszebb bort is a kadarka adja. És nem utolsó sorban, a borvidékünk kiemelt fajtája a Kékfrankos mellett.
E: Melyik a legmeglepőbb (vagy legemlékezetesebb) étel, amivel valaha bort kóstoltál?
NJ: Nagyon szeretek / szeretünk a családdal, barátokkal belföldön és külföldön egyaránt, kóstolni. A fiaink is így nőnek fel: tudják, ha nyaralunk, abban lesz egy csipetnyi borvidék, vagy legalábbis esténként helyi borokat rendel apu és anyu. Kedvencebb talán a faszénben sült polipos peka Horvátországban. Ezt enni a vitorlás hajón, az étterem lépcsőjéhez kikötve, mellé pedig helyi Posip fajtát kortyolgatni.
E: Mesélj el egy vicces/kedves történetet, ami a borászathoz kapcsolódik.
NJ: Az én szememben hiteles borászok járják a szőlőiket, ismerik a dűlőket, zöldmunkáznak, kezelik a pincében a bort, egész évben együtt élnek a tételeikkel. 11 HA-on gazdálkodva, mi is ez a méret vagyunk. Ha kell metszek, traktorozok és kézzel szüretelek, emellett helyben és az országot járva borkóstolókat tartok. Néhány évvel ezelőtt visszaértem a traktorommal a borászathoz, ahol az ikonikus diófás teraszunkon már várt engem a kóstoló csoport. Lepattantam a járműről kantáros nadrágban, izzadtan, céges pólóban és siettem az emeletre lezuhanyozni, átöltözni. Elhaladva a csoport mellett, ezt hallottam: A traktoros már megjött, biztos jön mindjárt a borász is! Egyébként Adri, a párom, elindított nagyjából egy hónapja a Facebook oldalunkon egy „NJP Egyperces” sorozatot a néha nagyon és néha nagyon nem vicces pillanatainkból: csupa vicces sztorit lehet itt is olvasni az életünkből.
E: Mi a te személyes "borfilozófiád"? Mit jelent számodra a bor?
NJ: Dülőből – spontán. Ez az alapfilozófiám, a hitem, a küldetésem. A hitvallásom, hogy a bor nagyrészt a szőlőben eldől, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a szőlészeti munkákra, hogy az évjárat hatása mellett, a lehető legtökéletesebb alapanyag kerüljön felhasználásra, amiből nagy eséllyel csodálatos borokat készítünk.
E: A bor és a művészet ősidők óta összefonódik. A borok ízvilága és hangulata gyakran inspirál művészeket, míg a művészet esztétikája és érzelmei mélyíthetik a borélményt. Melyik a kedvenc saját tételed és annak ízvilágát és hangulatát melyik művészeti alkotással (pl. zene, festmény, építészet stb.) tudnád párhuzamba állítani?
NJ: Itt is a kadarkánkat vagy a pezsgőnket emelnénk ki. 2022-ben került piacra a klasszik champagne recept alapján, Chardonnay-ból és Pinot noir-ból készített méthode traditionelle pezsgőnk, ami hónapok alatt elfogyott. A Rinascimento nevet kapta, ami olaszul átváltozást jelent, a francia reneszánsz párja. Adri volt a névadó, mert csoda, ahogy a pinot-ból fehér tétel lesz, a borból, pedig pezsgő. Rajongunk Toscana-ért, az olasz reneszánsz korszak képviselőiért, talán ezt a párhuzamot választanám.
E: Mi a borászat mottója?
NJ: „Dülőből – spontán.” Ez az alapfilozófiám, a hitem, a küldetésem. Negyedik éve bio-ban műveljük az összes területünket. Semmi hozzáadott élesztőt, chips-et, adalékot, stb. nem használunk, soha nem is használtunk. Megmutatni, hogy mit tud a szőlőfajta, kevés hordóval, nem elmaszkolva a szőlő jegyeket – ebben hiszek én.
E: Vannak-e kísérleti projektek a borászatban?
NJ: Napokban kerül piacra egy csoda kadarkánk, amit a borvidék egyik legdrágább kadarkájának szánok. Szintén a napokban készül el a második pezsgőnk, ami egy 100% kadarka méthode traditionnelle tétel lesz. Egy-egy évben készítünk narancsbort is, innovatív borászatnak tartom magunkat. A 2024-es szüret annyi csodát rejtett magában a nehézségei ellenére, pont a szélsőséges időjárásnak köszönhetően, hogy ott is látok izgalmas dolgokat.
Janónak ezúton is köszönjük szépen, hogy mesélt és megosztotta velünk gondolatait.
Aki pedig az otthona kényelmében kóstolgatna Németh Janó boraiból, válogasson a webshop kínálatából és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.