A hónap borászata: Streit-Zagonyi Borászat

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel. 

 

A bor.hu így ír a pincéről: Elsődleges célunk, a tiszta fajtajelleg megmutatása, szándékolva azt a borászok számára nehéz feladatot, hogy kellő időben megfelelő érlelési idő után mutassuk meg borainkat a fogyasztónak. A prémium elkészítésére törekszünk, ez alapvetésünk, magas elvárást támasztunk magunkkal és munkafolyamatainkkal szemben. Szép bort, csak kiváló szőlőből lehet készíteni. Szép bort csak kellő alázattal, folyamatos törődéssel és gondoskodással lehet alkotni. Mert a bor nem egy termék, a bor egy élő lélegző anyag, amely türelemre, alázatra, mi több, az életre tanít. Megfelelő közösségi tereket létrehozva pedig, összehozza az embereket; a jó bor neveli, építi az embert. Hiszünk abban, hogy a bor a szellemiség itala is, hogy a szőlőültetvényt művelő ember, a borász keze munkája, törődése benne van a palackban, ettől olyan nemes és intelligens ital a bor. Hiszünk Villányban, magunkban, a jó borban, a kemény munkában, abban, hogy az élet a művészet, a jó bor egy tőről fakad. Hiszünk az emberben.

 

Ilyen felvezető után nem volt kérdés, hogy áprilisban Villányba kirándulunk és tovább faggatjuk a pincészetet szenvedélyről, művészetről, kihívásaikról. Félix Miklóssal, a borászat szaktanácsadójával folytatott beszélgetésbe még Muszorgszkij is beleszövődött. Hogy milyen módon az az alábbi cikkből kiderül. 

 
 
 
 
  /Félix Miklós, bor szaktanácsadó/

 

Ezerjó: Mi a borászat története? Hogyan alakult ki a szenvedélyed a bor iránt? 

Félix Miklós: A Streit-Zágonyi Borászat története elsősorban tisztelgés a hős katonaős Zágonyi Károly előtt, aki minden körülmények között helytállt. A pincészetet alapító Streit György ősének dicső története ihlette boraikat, amik könnyedek, frissek, és tele vannak lendülettel.

  

E: Melyik a legkülönlegesebb szőlőfajta, amivel dolgozol és miért különleges a számodra?

FM: Villányról lévén szó nem lehet más mint a Cabernet Franc, hiszen 2010-ben Michael Broadbent megmondta, hogy a Cabernet Franc-nak a legjobb helye a világon Villányban van.

 

 

 

E: Melyik a legmeglepőbb (vagy legemlékezetesebb) étel, amivel valaha bort kóstoltál? 

FP: 24 év alatt annyi különlegességgel találkoztam, egy sem jut eszembe. Illetve olaszországban egy laza tenger gyümölcsei koktél mellé kaptunk egy Chiantit. A bor jó volt, ellenben én nem eszem halat… polipot sem. :)

 

E: Mi a te személyes "borfilozófiád"? Mit jelent számodra a bor?

FM: "Zágonyi őserejét, virtusát, győzni és élni akarását töltjük palackjainkba, hisz ő maga is ugyanabból a szülőföldből merítette erejét, mint boraink. A jó öreg Kárpát-medencéből, amely annyi hőst, szépreményű ifjút lánglelkű tehetséget adott már e nemzetnek” – szól a borászat legendája.S ezzel összecseng a cégfilozófia is: "összekötjük a múltat és jövőt. Hagyományt és inspirációt. Alkotunk, kísérletezünk, várunk, érlelünk, kóstolunk és palackozunk. Bízunk abban, hogy minden borszerető ember megtalálja a maga borát, a maga stílusát a palackjainkban. 

 

 Végül is ketten maradnak - Isten és a bor”
„A VILLÁNYI az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. A magam részéről bálra csak VILLÁNYI-t adnék.”

Hamvas Béla: A bor filozófiája

 

"A bor önmagában filozófia. Egy életszemlélet. Egy gyönyörű prizma, melyen keresztül feltárulkoznak a dolgok a maguk valójában. A bor kaland, szenvedély. Tudomány és vallás; kemény munka, alázat, szerencse. Hatalmas élmény szövetségre lépni a természettel, része lenni valaminek ami túlmutat rajtunk, szerepet vállani valami egyedi, megismételhetetlen elkészítésében. Szimbiózisban lenni a természettel, együtt lélegezni, létezni a heggyel az ültetvénnyel. Ezt pedig a borászat építésénél is fontosnak tartjuk, így lesz a létesítmény az első aktív energetikájú borászat Magyarországon. Összekötjük a múltat és jövőt. Hagyományt és inspirációt. Alkotunk, kísérletezünk, várunk, érlelünk, kóstolunk és palackozunk." / Streit György/

 

 

 

 

E: Vannak-e kísérleti projektek a borászatban?

FM: Folyamatosan kisérletezünk és keressük a kihívásokat. Pár éven belül, reményeink szerint fajta választékunk  a Syrah-val fog bővülni. Mivel még nagyon fiatal a tőke nem tudott annyi szőlőt adni, hogy bort készíthessünk belőle, de ígéretes.

 

E: A bor és a művészet ősidők óta összefonódik. A borok ízvilága és hangulata gyakran inspirál művészeket, míg a művészet esztétikája és érzelmei mélyíthetik a borélményt. Melyik a kedvenc saját tételed és annak ízvilágát és hangulatát melyik művészeti alkotással (pl. zene, festmény, építészet stb.) tudnád párhuzamba állítani?

FM: A The Grand Union amelyből szinte árad a művészet, talán ha meg kellene jelölni egy művet az Modeszt Muszorgszkij, Egy kiállítás képei lenne.

  

 

 

Miklósnak ezúton is köszönjük szépen, hogy mesélt és megosztotta velünk gondolatait.

Aki pedig az otthona kényelmében kóstolgatná a Streit-Zágonyi Borászat tételeit, válogasson a webshop kínálatából és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.