A hónap borászata: Tenuta San Giorgio

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

A pincészet története 1971-ig nyúlik vissza, amikoris Sergio Tombacco, apjától örökölt erős szenvedély által motiválva, a Piave folyó mentén elterülő gyönyörű, termékeny földön megalapította a Tenuta San Giorgio-t. Montalcino község területén, a Castelnuovo dell'Abate városka közelében elhelyezkedő birtok a hegygerinc tetején található, 400 méteres magasságban. A területen 25 hektáron szőlőültetvények, további 24 hektáron pedig olajfaültetvények találhatók. A birtok kiváló elhelyezkedése révén rendkívül kellemes klímával büszkélkedhet, a nyugati szelek elősegítik a szőlő érését, és csökkentik a betegségek előfordulását, így a pincészet fokozatosan áttért a teljes körű bio gazdálkodásra. Az elmúlt 50 évben három generáció váltotta egymást a vállalkozás élén. Sergiót fiai, Giorgio, Valerio és Marco követték, akik számos fejlesztést eszközöltek a borászatban, létrehozva ezzel a jelenlegi struktúrát, melyet már az ő gyermekeik visznek tovább. Lisa Tombaccoval, beszélgettünk. 

 

/Tombacco család/

 

 

Ezerjó: Mi a borászatod története? Hogyan alakult ki a szenvedélyed a bor iránt?

TSG: A Tenuta San Giorgio-t Sergio Tombacco alapította, aki apjától örökölte a bor iránti szenvedélyt. Apját ma "Lodovico nagyapámként" emlegetjük. A bor iránti szenvedély generációkon átívelő családi hagyomány, és büszkék vagyunk arra, hogy ilyen csodálatos iparágban dolgozhatunk.

 

E: Melyik a legkülönlegesebb szőlőfajta, amivel dolgozol és miért különleges a számodra?

TSG: A Glera - a Prosecco szőlője - nagyon különleges szőlő számunkra; az egyik első fajta, amelyet a Tenuta San Giorgio-ban termesztettünk. Ráadásul a világ egyik leghíresebb olasz borához kapcsolódik. Büszkék vagyunk arra, hogy termeljük és jó borokat készítünk belőle.

 

 

E: Melyik a legmeglepőbb (vagy legemlékezetesebb) étel, amivel valaha bort kóstoltál?

TSG: Ha a Tenuta San Giorgio boraira gondolok, az egyik legemlékezetesebb párosítás az Insula Manzoni Bianco borunk volt spárgával.

 

E: Mesélj el egy vicces/kedves történetet, ami a borászathoz kapcsolódik. 

TSG: Három generáció óta folytatódik a családi hagyomány, ugyanis amikor november elején befejeződik a szüret, az egész család összegyűlik, hogy kézzel szedje a raboso szőlőt, az őshonos fajtánkat. Ez egy rituális szertartás számunkra, amely nemcsak a lelkünkre hat, de amellyel őrizzük a tudásunkat is.

 

E: Mi a te személyes "borfilozófiád"? Mit jelent számodra a bor?

TSG: Filozófiánk, hogy vevőinknek olyan bort adjunk, amely a lehető legjobb módon képviseli területünket, mindig odafigyelve a minőségre.

Pincészetünk és szőlőink nagy része Olaszország legnagyobb folyami szigetén, a Grave di Papadopoli-n található. A talaj főleg kavicsokból áll, a birtokunkat víz veszi körül. Ez az ökoszisztéma különösen alkalmas a korai érésű fajták termesztésére, magas savtartalmat és kiváló ásványosságot biztosítva, amelyek mind hozzájárulnak a ropogós, élénk és intenzíven friss borok előállításához.

 

 

 

 

E: A bor és a művészet ősidők óta összefonódik. A borok ízvilága és hangulata gyakran inspirál művészeket, míg a művészet esztétikája és érzelmei mélyíthetik a borélményt. Melyik a kedvenc saját tételed és annak ízvilágát és hangulatát melyik művészeti alkotással (pl. zene, festmény, építészet stb.) tudnád párhuzamba állítani? 

TSG: A kedvenc borom a Brumanera Malanotte DOCG, egy Raboso Piave alapú bor. Meghitt és intenzív, és egy olyan gyönyörű festményre emlékeztet, amely magával ragad és más helyekre visz.

 

E: Mi a borászat mottója?

TSG: Nemcsak közel vagyunk a vízhez, de annyira össze is vagyunk kötve vele, hogy értékesítési igazgatónk, Michele Tombacco néhány sort szentelt neki: Dall'acqua la vite al vino da vita., ami azt jelenti: "A szőlő a vízből ad életet a bornak".

 

E: Vannak-e kísérleti projektek a borászatban?

TSG: Minden évben kísérletezünk a termesztett fajtákkal; néhányból új termékek lesznek, másokból semmi. Jelenleg egy olyan projekten dolgozunk, amely jövőre kerül piacra; ez egy meglepetés, amelyet néhány hónap múlva örömmel megosztunk majd.

 

 

 

Reméljük mihamarabb megkóstolhatjuk a meglepetést és Lisa-nak pedig ezúton is köszönjük szépen, hogy mesélt és megosztotta velünk gondolatait,

Aki pedig az otthona kényelmében kóstolgatna, válogasson a webshop TSG kínálatából és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.