Az "úri szőlő" nem más, mint a badacsonyi kéknyelű, egy ősi magyar szőlőfajta, melynek eredete Badacsonyhoz köthető. Ez a elnevezés a borok exkluzivitására, eleganciájára és kifinomult ízvilágára utal, hiszen a kéknyelű borok élénk savaikkal, minerális jegyekkel, citrusos és mandulás illattal és sós, olajos textúrájukkal valóban különleges élményt nyújtanak. A "úri szőlő" elnevezés egyfajta presztízst is kölcsönöz a kéknyelűnek, és jelzi, hogy ez a fajta a magyar borászat elitjéhez tartozik.
/forrás: hungarikum.hu/
A kéknyelű szőlőfajta nehezen termeszthető, nevét a a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. Késői érésű, alacsony hozamú, és érzékeny a peronoszpóra és a lisztharmat gombabetegségekre. Ezen kívül a fajta igényes a talajra és a klímára is. Csak női virágzatára tekintettel, termékenyülése bizonytalan, így rendszerint más, öshonos fajták mellé telepítik, mint a Rózsakő vagy a Budai zöld, A badacsonyi bazalttufa talaj és a Balaton mikroklímája ideális a kéknyelű számára, de más területeken nem mindig tudja kiteljesíteni ízvilágát. A nehéz termeszthetőség miatt a múlt században a fajta majdnem kihalt. A filoxérajárvány után a badacsonyi szőlőterületeket zömmel olaszrizlinggel telepítették be, és a kéknyelű szinte eltűnt. Szerencsére a 20. század végén a fajta reneszánszát élte, és ma már ismét egyre nagyobb területen termesztik.
A badacsonyi kéknyelű 2013-ban bekerült a kiemelkedő nemzeti értékek közé, hungarikummá nyilvánították, így jelentős kulturális és gazdasági értéket képvisel. A kéknyelű bekerülése a Hungarikumok Gyűjteményébe elismeri a fajta egyediségét, történelmi jelentőségét és a badacsonyi borvidékhez való szoros kötődését.
Természetesen nem hagyunk Benneteket kéknyelű ajánlat nélkül! 3 badacsonyi pincészet borait is szívből ajánljuk azok számára, akik szívesen ismerkednének az "úri szőlővel".
Fénykristály tisztaság, decens küllem. Gerince egyenes, tartása előkelő. A sós, ásványos érzet hűsíti a bazalt tüzességét, finoman felfedve a citrusos fanyarság izgalmas rétegeit. Érkeznek a válaszok, mélyülnek a fogalmak.
Badacsony zászlós szőlőfajtáját különös odafigyeléssel, komoly terméskorlátozással, több szüreti időponttal, gyors feldolgozással kezeljük. Hordóban és tartályban spontán erjesztettük, majd 8 hónapig érleltük. Neutralitás, ásványosság, vadvirágok és a bazaltkövek frissen felázott illata jellemzi ezt a bort.
A kéknyelű a Badacsony hegy igazi kincse, mely fiatal korában is izgalmas és különleges tétel. A citrusok ízvilága, az élénk savak és a fajtára jellemző mineralitás teszi egyedivé.
Gyertek és kóstoljátok meg ezt a hazai különlegességet, amely nem csupán hazánkban, de a világban is igazi kuriózumnak számít.