Mindig kíváncsiak vagytok a mi kedvenceinkre, kérdezitek mit ajánlunk, úgy gondoltuk tehát, hogy új cikk sorozatot indítunk, amelyben szezonálisan mutatjuk be az Ezerjó csapatának aktuálisan favoritjait. A nyárutós kedvenceinkkel indítunk, hogy aki szeretné, még ezen tételek kóstolásával búcsúztassa a - remélhetőleg - gondtalan, békés napokat, válassza kísérőnek a mezítlábas grillpartikra, vagy kortyolgassa hullócsillagok után kutatva a nyári égbolton, akár egyedül, akár társaságban.
Zoli kollégánk választása a Tűzkő pincészet Grüner Veltlinerjére esett, melynek lenyűgöző illata elegáns, citrusos és virágos jegyekkel, és egy csipet fűszeres és borsos karakterrel rendkívül hívogató. Ízében a kiemelkedő frissesség és komplexitás teszi felettébb élvezetessé ezt a bort
Martin a tokaji Maison Aux Pois pincészet Sauvignon Blancját választotta, amely egy igazán vagány, frissítő, szinte üde bor, meglepő déli gyümölcsökkel, főleg a friss ananász lédús, savas ízével.
Peti - a Vince magazin által kiváló bornak ítélt - spanyol Bodegas Care pincészet pezsgőjére szavazott, melynek illatában a tiszta és friss aromák, különösen a fehér húsú gyümölcsök mint a zöld alma, mellette enyhe barack és trópusi vonal is érezhető. Ízében meglepően telt, csont száraz, körtés-almás ízek intenzív váltakozásával, frissítő, élénk pezsgéssel.
Lili kolléganőnk is külföldi tételt választott, a nyár kedvence nála a piros pulcsiról könnyen felismerhető Tussock Jumper Vinho Verde tétele, amelynek ízvilágában és illatában virágok és trópusi gyümölcsök keverednek. Könnyed bor, jól behűtve kiváló aperitif, de az ázsiai konyha remekeivel is nagyon jól párosítható. Könnyedsége ellenére, meglepően hosszú az utóíze.
Végül, de nem utolsó sorban Györgyi választása egy hungarikum szőlőfajtából készült különlegességre, a badacsonyi Válibor pincészet Budai zöldjére esett, mely reduktív eljárással készült, élénk savú, a fajtára jellemző zöldes, citrusos jegyekkel. Alacsony alkoholtartalmának köszönhetően önmagában fogyasztva vagy könnyű ételekhez, salátákhoz párosítva a legjobb.
Kóstoljátok meg a nyári - általunk különösen kedvelt - tételeket, hogy az év második felében az őszi kedvencekkel folytathassuk a sort.