Variációk egy témára. (Fajta)specialitások, fantázianevek és jó sztorik. Ebben a sorozatban az aktuális hónap ünnepelt borát, illetve egyéb (alkoholos) italát vesszük górcső alá, borászok és egyéb szakértők mesélnek nekünk az adott fajtáról, a névválasztásról, emlékekről, történetekről.
Április 17-e a nemzetközi Malbec nap, ennek apropójából beszélgettünk a Bodri Pincészet borászával, Urbán Péterrel.
Ezerjó: Miért különleges számotokra az adott fajta?
Urbán Péter: Érdekes módon a Malbec számunkra egy adottság lett, és váratlanul kaptuk, hiszen egy nagy szőlőterület vásárlásának a részeként jutott el hozzánk. Egy percig sem bánom, hogy ez a 4 hektáros terület a részünké vált. Nem tartom kiemelt dűlőnek a területet, így nálunk sosem volt cél, hogy super prémium bor készüljön belőle, de ezt érzem a legjobb iránynak, imádom a savakat, légiességet, és a masszív fűszerezettséget, nekem nem hiányzik belőle a magas bel tartalom, és magas alkohol.
E: Miért készítitek?
UP: Nagyon színesíti a palettát, és zseniális cuvée alap is egyben. Teljesen el tud térni a karaktere a nálunk megszokott fajtáktól, izgalmas játék.
E: Mesélj el egy jó sztorit!
UP: Jövedéki ügyintéző kollégám nem szertette a vörösbort, addig-addig győzködtem még meg nem kóstolta a Malbecet. Jelentem lett egy új vörösbor fan…
E: Mire kell figyelni az elkészítésénél?
UP: Szőlészetére elsősorban, hajlamos a rothadásra, és bogyók is könnyen leperegnek, cserében bőtermő, és jól gépesíthető minden eleme a termesztés során.
E:Ha fantázia néven kerül forgalomba, akkor honnan jött a neve?
UP: MAL, a sorozat többi tagja is a rövidítés alapján kapja a nevet, például SYR, MER,CAB.
Pincészetünk életében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a grandiózus, nemzetközi fajták, mint például a Malbec, mely francia eredetű, de Argentínában nagy karriert befutott, ám Magyarországon még ritka fajta. Izgalmas kísérlet a napsütötte szekszárdi borvidéken. Intenzív illatú, közepesen testes, szilvás és a mérsékelt hordóhasználatból adódóan étcsokoládés jegyeket mutató bor.
Kiváló kísérője egy jó hamburgernek, steaknek.