Találkozzunk a Bor téren!

Ahogy azt már megszokhattuk, minden év szeptemberében megtelik a Dóm tér vidámsággal és jókedvvel és most sem lesz ez másképp, hiszen 18-22. között ismét megrendezésre kerül a Bor tér, immáron a tizenkettedik alkalommal!

Természetesen mi sem maradunk ki a jóból, az alábbiakból kiderül, hogy pontosan hol és mely pincészetek tételeivel készülünk!

 

/forrás: Bor tér hivatalos facebook oldala/

 

 

/20/ HOLDVÖLGY Pincészet - Tokaj

Hogy mennyire nehéz megtalálni a legkedvesebb Holdvölgy tételt, arra Jójárt Gergő birtokigazgató a legjobb példa, aki végigkíséri a szőlő útját a tőkétől az asztalig és aki erre a kérdésre így válaszolt: "Ez egy nagyon jó kérdés! Számomra leginkább az alkalom határozza meg a borválasztást. A HOLD AND HOLLO sorozat borai kétség kívül a kerti partik, baráti összejövetelek kísérői. A Vision száraz birtokválogatás mindennapos vendég nálunk, de sosem tolakodó. :) A dűlőválogatott száraz boraink és az Eloquence édes szamorodni általában otthon is az étel-bor párosítások alkalmával kerülnek kibontásra . A Culture névre hallgató hatputtonyos Tokaji Aszú különböző évjáratai pedig az életünk nagy pillanataiban bukkannak fel, olyankor bontjuk szívesen, amikor valamit ünneplünk. Ha egyet kell választanom, akkor azt hiszem a Vision-t választanám!"

Nincs mese tehát, végig kell kóstolni a teljes kínálatot! Ha pedig még csak most ismerkedtek ezzel a pincészettel, szívből ajánljuk a pincészettel korábban készített mini interjút.

 

/101/ CARE Pincészet - Spanyolország

Az idei év egyik nagy külföldi kedvence a Bodegas Care pincészet, akikkel már a Vinoszféra eseményünk alkalmával is találkozhattatok. Csúcs tételek, spanyol életérzés, amiről a nyáron már meséltünk, hiszen volt szerencsénk meglátogatni őket Spanyolországban. A bejegyzést ITT találjátok. 

Aki pedig a családról, a borászat filozófiájáról is szívesen olvasna, feltétlenül kattintson IDE.

 

/102/ BUJDOSÓ Pincészet - Balatonboglár 

A Balaton minden évszakban csodás, a balatoni borok pedig minden évszakban szuper kísérői az eseményeknek, ételeknek, emlékezetes pillanatoknak. A Bujdosó család 90 hektár szőlőt művel a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben. Három generáció osztozik a pincészet feladatain: a legnagyobb tapasztalattal bíró Feri papa felügyeli a szőlőmunkákat; fia, Feri és menye, Bea a borászati kérdésekben döntenek, míg másik fia, Zsiga a kereskedelem területén áll helyt. A fiatal generáció is besegít már –Zsiga lánya, Dana 2018 tavaszától, fia Matyi pedig 2020 tavaszától már a csapatot erősíti. A borász utánpótlást Feri legkisebb fia, Ferkó jelenti, aki 2020 nyarán szerezte meg borász diplomáját, a családból a harmadik generáció képviselőjeként. A dél-balatoniságról és a pincészet értékeiről EBBEN a bejegyzésben meséltek. 

 

/forrás: Bor tér hivatalos facebook oldala/

 

 

/141/ ESZTERBAUER Pincészet - Szekszárd 

Szekszárdi levéltár. 18. század. Sváb és szerb gyökerekkel rendelkező dédapáik, ükapáik életében mindig kiemelt szerepe volt a szőlőnek és bornak, innen az ősök tisztelete, melynek jeléül a borcímkéken is megjelenítik őket. Eszterbauer János, a pincészet vezetője a nemzetközi díjakat nyert csúcsboraikra a legbüszkébb, mint az Eszterbauer Frankos, Mesterünk, Tivald, Szekszárd Grand, "de az igazi kedvenceim a Szekszárd Palackos Kékfrankos, Kadarka, Bikavér. Ezek közül is az elsőszámú a Tanyamacska Kékfrankos. Frissességével, szép savaival, gyümölcsösségével még egy kezdő borfogyasztó számára is felismerhetővé teszi Szekszárd értékeit."

Legyünk kezdő borfogyasztók vagy sem, a szekszárdi borvidék tételei kihagyhatatlanok, mint ahogy a pincészettel készült korábbi bejegyzés is, amit ITT tudtok elolvasni.

 

 /142/ MAISON AUX POIS Pincészet - Tokaj 

Tokaji tradíciók, új perspektívából. Kulcsár Gábor, tulajdonos-borász egyik kedvenc sztorija a borászattal kapcsolatban, hogy "sokszor jönnek úgy kóstolni, hogy nem hiszik el, hogy amelyik bornak ilyen szép arculata van, az finom is lehet. Aztán minden esetben meglepődnek a kóstolók... :) "

Ezt csak megerősíteni tudjuk, aki kóstolta tudja, aki nem kóstolta, jöjjön meglepődni! Gábor további gondolatai a borászkodásról, kedvenc borokról és a pincészet értékeiről ITT olvasható. 

 

Reméljük minél többetekkel koccinthatunk és beszélgethetünk, búcsúztathatjuk a nyarat és köszönthetjük az őszt közösen. Jó borokból idén sem lesz hiány, ezt megígérhetjük.